Co je “webdesign”? Kdo je “webdesignér”?

Co je “webdesign”? 
Webdesign (někdy také web design) je pojem, jehož synonymy jsou design webových stránek, design www, tvorba html stránek,  tvorba webových stránek, tvorba www stránek, webový design, zhotovení webových stránek,… Bylo by možné pokračovat dalšími kombinacemi slov design, web, www, stránky, tvorba atd.

Pod pojem webdesign spadá několik spolu souvisejících činností, týkajících se tvorby webových stránek. Webdesing může např. znamenat vizuální vzhled internetových stránek. Nebo logickou strukturu webu, tj. vzájemné provázání jednotlivých stránek webu mezi sebou odkazy. Nebo struktura jedné vnitřní webové stránky. A tak dále.
Webdesign se uplatňuje jak při tvorbě nových webových stránek, tak i při redesignu starších.
Důležité je to, aby zákazník, který si webdesign objednává, obdržel od webdesignéra to, co očekává. My v CzBrand proto vždy postupujeme tak, že se svými klienty sestavíme (a oboustranně podepíšeme) specifikaci, tj.zadání s popisem toho, co od nás po provedení práce zadavatel dostane. Specifikace se vypracovává na základě prvotního zformulování požadavků a očekávání zákazníka. Aby zákazník mohl říct, že webdesign byl kvalitní a profesionální, tj. aby byla splněna jeho očekávání, je nutné si řádně vyspecifikovat pojmy, sepsat objem a pokud možno kvalitu prací a teprve potom “vyrobit” to, co zákazník chce.

Design webových stránek je velice úzce spojen s činností, které se říká SEO (search engine optimization) neboli česky optimalizace www stránek pro vyhledávače.

Kdo je “webdesignér”? 
Webdesignér je “řemeslník”, který ovládá řemeslo pod názvem webdesign. Webdesigner je ten, kdo umí využívat možnosti Internetu a kdo dokáže zákazníkovi vysvětlit, co pro něho může udělat. A pak to, na čem se s klientem domluví, opravdu i zrealizuje. Většinou za pomocí kolegů – copywriter, grafik, programátor.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: