Rostliny do zahradního jezírka

 

Vodní rostliny jsou základem v přírodních, ale i  zahradních jezírek. Stávají se nejen jako krásné oživení vodní plochy, ale i břehových částí. Při jich výsadbě je dobré si zjistit a naplánovat správné osázení, jaké mají vlastností, v jakém období kvetou a do jaké hloubky je můžeme zasadit.

Do jezírka se nedává běžná zemina, na břehové oblasti dáváme  oblázky, a do těch se usazují rostliny do speciálních mřížkových košů, nebo do sázecích vaků. Nejlepší je rostliny vysázet ještě když není jezírko napuštěné vodou. V tuto dobu můžeme vstoupit do jezírka bez bot a usadit rostliny na místo. Rostliny se sázejí v počtu  2-3 kusů na 1m², protože rostliny se rychle rozrůstají. Rostliny je možné sázet během celého vegetačního období, nejlépší je však jaro a léto. Nejprve můžeme začít s náčrtem zahradního jezírka se zónami s hloubkou vody. Osázíme jezírko tak, aby rostliny zasazené vedle sebe ladily výškou i barvou květů. Je dobré, aby rostliny nekvetly zároveň, aby bylo jezírko barevné po celý rok a v každém období vypadalo jinak.

Koše pro rostliny vysypeme jílem a pískem a můžeme i vložit do koše tkaninu, aby substrát nevyplavila voda. Živiny rostliny získávají z vody. Jsou to především dusíkaté látky, které napomáhají k jeho odstraňovaní z vody, protože jsou to i živiny pro řasy.

Do zóny hluboké jsou nejideálnější lekníny. Existuje mnoho druhů jako: Leknín bílý, Leknín vonný, Leknín zakrslý atd. Mají velmi krásné květy a velké listy plavající na hladině. Je ideální pro menší jezírka, protože jeho listy zabraňují přehřívání vody v jezírku, což je častý problém u malých jezírek. Ale je třeba dávat pozor, protože leknín se rychle rozrůstá a je nutné ho kontrolovat a zařezávat kořeny, aby nám nezarostlo celé dno jezírka a taky celá plocha hladiny listím. Také jsou vhodné ponořené rostliny jako Růžkatec ponořený, Vodní mor kanadský anebo Rdest maličký. Jsou ideální pro dobré okysličovaní vody.

Rostliny s plovoucími listy jsou Okřehek menší, Babelka řezanovitá a Kotvice plovoucí. Rychle se rozmnožují a pro přezimování musí být v teple. Proto jich vybereme do nádob s vodou a uskladníme.

Do mělčin bývají ideální rostliny: Modráska srdčitá, Rákos obecní, Šípatka obecná, Puškvorec obecný, Šmel okoličnatý. Jsou nenáročné, ale rychle se rozšiřují, a je potřeba je zastřihávat.

Do bahenních zón se hodí a patří Šáchor dlouhý, Štítovka kosá, Kuklík potočný, Kosatec mečový, Mochna bahenní, Kozlík lékařský.

Mezi pobřežní rostliny patří mnoho rostlin, které se už taky hodí na skalku u potůčku, či jen na zpestření okolí např. Javor dlanitolistý, Komule Davidova, Ostřice převislá, Kakost bahenní, Bohyška a Měsíčnice vytrvalá.

nebankovní půjčky

půjčky na exekuce

web levně

hotovostni půjčky

GiGaINZERT.cz

Bazar SnadnoRychle

GiGaINZERT.sk

Zdarma bazar

Weblevně

Inzerce na Půjčky

Půjčky SnadnoRychle

dárky online

osobní trenér

SnadnoRychle – rozcestník

RychleSnadno – rozcestník

Půjčky bez registru

oddluženi fyzické osoby

Spoříci účet

Odškodnění dopravní nehody

Kreditní karty

Družstevní byt

Výkup nemovitosti

Reality inzerce

Práce inzerce

GigaBazar.pl

investiční zlato

nebankovní půjčky

kulturistika,fitness

ešop doplnky aj.

kulturistika, fitness

bazar.inzerce

erotická inzerce

bazar.inzerce

dárky pro může,ženy

fitness classic

bazar.inzerce

bazar-slovensko, inzercia

bazar-německo inzerce

zvířata, fauna

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: