Lovecký dalekohled

Dalekohled je přístroj k optickému přiblížení pomocí objektivu a okuláru, kterým se objekt pozoruje. Podle konstrukce objektivu, tedy podle soustavy čoček nebo zrcadel, dělíme dalekohledy na refraktory (čočkový dalekohled) a reflektory (zrcadlový dalekohled). Nedokonalostí čočkového dalekohledu je barevná vada, kterou zrcadlové dalekohledy netrpí. Pokud má refraktor barevnou vadu korigovanou, hovoříme o tzv. achromatickém dalekohledu.

Mezi přední výrobce dalekohledů se řadíme společnosti Bresser, Bushnell, Fomei, Yukon nebo Meopta. Bohatou a maximálně širokou nabídku dalekohledů nabízí dalekohledy-puskohledy.cz, vedle dalekohledů zde můžete vybírat puškohledy, noční vidění, mikroskopy a lovecké oblečení značky Swedteam.

Je nepředstavitelné, aby ve výbavě myslivce a lovce chyběl kvalitní dalekohled. Nabídka www.dalekohledy-puskohledy.cz je plná kvalitních značkových binokulárních dalekohledů, případně monokulárních dalekohledů.

Kvalitní lovecký dalekohled by měl být vodotěsný, plněný dusíkem, pogumovaný a odolný vůči nárazům. Tyto parametry dalekohledu odpovídají jeho použití v přírodě, za ztížených povětrnostních a klimatických podmínek jako jsou voda v podobě deště nebo mrholení nebo mlha.

V případě, že jste vášnivý a zanícený myslivec, který bude dalekohled užívat pravidelně, jistě se vyplatí na vašem vybavení nešetřit a podívat se také na nabídku loveckých dalekohledů ve vyšších cenových kategoriích.

Před vlastní koupí dalekohledu si ujasněte, co a kdy (ve dne, za ranního a večerního šera) budete dalekohle­dem pozorovat, jaké preferujete zvětšení a kolik má dalekohled přibližně vážit. Lovecké dalekohledy mají vyšší světelnost, tedy výstupní pupila kolem 7 mm. Pro pozorování v ruce jsou vhodné dalekohledy se 7 až 10-ti násobným zvětšením. Vyšší zvětšení pro pozorování v ruce jsou vhodná pro zkušené myslivce – pozorovatele, kteří již měli, naučili a zvykli si velice dobře používat dalekohledy s menším zvětšením. Ti si mohou dovolit ruční pozorování se zvětšením 12 až 16ti násobným. Větší zvětšení již většinou vyžaduje oporu nebo stativ a pro jejich efektivní využití jsou nutné velmi dobré pozorovací podmínky.

Oblíbenou řadou mezi myslivci je modelová řada dalekohledů firmy BRESSER Condor, která se vyznačuje nízkou hmotností a lineární kontrukcí. Dalekohledy této řady jsou vybaveny optickým sklem BaK-4 a vícenásobnou antireflexní vrstvou FMC, která zaručuje jasný, ostrý a kontrastní obraz. Samozřejmostí těchto dalekohledů je silné a dobře tvarované pogumování, které zaručuje pevné a jisté držení. Centrální ostření je přizpůsobeno i pro použití v rukavicích. Mezi myslivci jsou dalekohledy této řady ceněny také při pozorování zvěře za soumraku a špatných světelných podmínek (např. model Condor 10×50). Dalekohledy této řady mají široké zorné pole a krátkou zaostřovací vzdálenost.

Dalekohledy, které najdou využití zejména při lovu, najdete v řadě hranolových dalekohledů moderního designu FOMEI Forester. Dalekohledy této řady jsou vybaveny celoskleněnou optikou s BaK4 hranolem a antireflexní vrstvou MC. Nové střechovité zakrytování konstrukce mechaniky ostření a okulárů umožňuje nosit dalekohledy zavěšené na krku s osazenými krytkami i za mírného mrholení.  Nejprodávanějším modelem této řady je dalekohled Fomei 8×56.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: