Dětský mikroskop

Mikroskop je tvořen soustavou čoček – okulárem a objektivem. Spodní čočka se nazývá objektiv, ten obraz zvětšuje a při tom vzniká zvětšený obraz pozorovaného preparátu. Tento obraz je poté ještě jednou zvětšený čočku okulárem/ a pozorovatel sleduje mikroskopický obraz.

Do optické soustavy mikroskopu lze zařadit ještě tubus – pomocí něhož se nastavují vzájemné polohy objektivu a okuláru. Mikroskopy dělíme na monokulární a binokulární. To znamená, že můžeme pozorovat jedním okem, nebo oběma očima. Podle užití rozlišujeme dětské mikroskop, studentské a profesionální. Jsou to tzv. biologické mikroskopy, mají velké zvětšení  a slouží k pozorování preparátu. Tímto druhem mikroskopu preparát vidět prostorově. K pozorování prostorově slouží stereoskopické mikroskopy, ale jejich zvětšení je malé – jen pod 100x.

 

Jestliže jste úplný začátečník, nebo budete mikroskopem obdarovávat někoho blízkého, který nemá ještě žádné zkušenosti, vybírejte levnější varianty. Jsou to kategorie žákovských a dětských mikroskopů, které se nemusí nijak složitě nastavovat a celkově se vyznačují jednodušším ovládáním. Většinou jsou to mikroskopy kovové, nebo z plastu. Můžete si vybrat, zda bude mít dětský mikroskop osvětlení elektrické, nebo pomocí zrcátka. Bohužel tímto mikroskopem určeným, především pro amatérské účely nelze pozorovat předměty trojrozměrně. Nicméně i bez trojrozměrného zobrazení, vám mikroskop nabídne zajímavé a rozhodně záživné pozorování „mikrosvěta“ kolem nás. Mikroskop může být i velmi vhodným a zajímavým dárkem pro děti. Jsou to většinou mikroskopy monokulární, tedy jeden vhled-na jedno oko. Mikroskop nabídne dětem takový pohled na svět, který žádný program v televizi nebo počítač nenabízí. Můžete zakoupit hotové preparáty k pozorování, vkládají se mezi dvě sklíčka tzv. podložní a krycí, nebo si najít a připravit vlastní.

 

U dětského mikroskopu bývají některé preparáty součásti balení. Jiné si můžete zakoupit, nebo prostě „najít“ a vyrobit. Preparáty se u dětského mikroskopu, stejně jako u ostatních mikroskopů, vkládají mezi podložní a krycí sklíčko. Bohužel dětský mikroskop a školní mikroskopy vám nenabídnou možnost sledovat trojrozměrně. Nicméně pro děti bude pro začátek a na seznámení s pozorováním maximálně stačit, naučí se s ním pracovat pozorovat a pokud jeho zápal pro pozorování naroste, můžete dítěti časem koupit mikroskop technicky vyspělejší.

Školní mikroskop není jen školními pomůckou, ale v poslední době se stávají vyhledávaným dárkem pro zvídavé děti a studenty i v domácím prostředí, Jejich kvalita uspokojí kdekterého domácího badatele. I u těchto mikroskopů jsou využity komponenty vysoké kvality – dobrá optika, užitečné doplňky.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: