Lego

Samotná historie stavebnice LEGO sahá až do třicátých let dvacátého století. Zakladatel Ole Kirk Christiansen začal nejprve s výrobou kasických hraček pro děti. Jeho syn začal ve firmě pracovat již ve 12ti letech. Díky dánskému Leg Godt, což v překladu znamená Hrej si pěkně, vznikl dnes již celosvětově známý název Lego.

V roce 1937 začíná Kirkův syn vyrábět svoje první modely, které opouštěly dílny jako hotové hračky. Vzhledem ke zkušenostem, které měl už Kirkův otec, jež mu vyřezával jen dřevěné hračky, měl i sám Kirk určité zkušenosti, které rozvíjel se svým synem k dokonalosti. Do té doby se ovšem vyrábělo neustále ze dřeva. Změna přichází s rokem 1947. Tehdy se začíná uplatňovat plast, který je značně levnější a jeho opracovatelnost je lehčí. Firma Lego byla první ve své zemi, která vlastnila stroj na zpracovaní hraček z plastu. O pár let později firma Lego vyvíjí nový typ hraček, které jsou tzv. automaticky vázané – jedná se o předchůdce dnešní stavebnice. Tyto kostky se začaly prodávat zejména v Dánsku, kde vznikla. Vyráběly se ve čtyřech barevných variantách, ale i přes to slavily obrovský úspěch. I přes lámání rekordů v prodeji plastových stavebnic, se firma nerozhodla přestat vyrábět dřevěné hračky a zaměřit se pouze na klasické platové Stavebnice Lego. Zlom přichází roku 1960, kdy kompletně vyhoří sklad se dřevěnými stavebnicemi a urychlí tak zastavení výroby dřevěných hraček.

Později se přechází na jiný materiál, který se od plastu na první pohled moc neliší. Rozdíl je ve vysoké a stálé barevnosti materiálu. Vyznačuje se i vyšší tvrdostí. Od té doby se stavebnice téměř nezměnila.

V roce 2000 získává stavebnice ocenění Hračka století. Je to zapříčiněno především věkovým rozsahem, pro které je hračka určena. To většinou bývá od tří let a leckdy děti neunaví ani po několika letech hraní.

V roce 2008 lego oslavilo 50 let své existence. Na počest firmy Lego byla vydána limitovaná edice stavebnice, ve které se nacházela zlatá kostka, neboli Golden brick.

Fonetip s.r.o.

www.mrakyhracek.cz

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: