Cibule

Cibule je nedílnou součástí naší potravy po celá staletí. Původem pochází ze střední Asie, kde se začala pěstovat v průběhu 3. tisíciletí před Kristem. Odtud se dostala na Dálný Východ a nakonec také do Středomoří. Postupem času se díky veliké oblibě rozšířila do zbytku světa. V současné době existuje spousta odrůd cibule. Od bílé a žluté až po červenou. Cibule je výborným základem pokrmů a také velmi zdravou surovinou.

 

Cibule dosahuje v době růstu až půl metru. Její listy jsou sytě zelené, duté a mají charakteristickou cibulovou vůni. Sklízí se v létě, tedy v červenci a srpnu. Uskladňuje se na suchém a chladném místě, kde vydrží několik měsíců. Cibule obsahuje veliké množství vitaminu C, vitamin B1, B2, E a A. Vitaminy skupiny B mají skvělý vliv na nervovou soustavu a duševní stav člověka. V sušené cibuli najdeme vitaminů B dokonce více než v té syrové. Cibule obsahuje také bílkoviny, draslík, sodík, vápník, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, síru, jód, chlór, křemík a fosfor. Co se týče stopových prvků, cibule se rozhodně nemá za co stydět.

 

Cibule je od pradávna součástí lidového léčitelství. Je močopudná a tak slouží k odvodnění organismu při chorobách ledvin a močového měchýře. Po celá staletí je užívána jako prostředek proti vodnatelnosti. Při nachlazení a bolestech v krku se doporučuje cibulový sirup. Stačí nakrájet cibule na kousky, posypat cukrem a nechat pár hodin vypustit vodu. Vzniklá cibulová šťáva s cukrem se užívá po lžičkách. Tento lék je zejména vhodný pro děti. Ve Francii je velice oblíbená cibulačka, která je zde často užívána při kocovině. Pravidelná konzumace cibule prospívá kůži a nehtům (je to díky obsahu zinku, křemíku a síry). Látky v cibuli pomáhají bojovat proti vzniku krevních sraženin. Cibule má vynikající vliv na trávicí soustavu, protože posiluje střeva a dává dohromady mikroflóru střev. Zlepšuje trávení potravy ve střevech a také zvedá chuť k jídlu. Je tedy vhodná i při nechutenství.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: