Švestky

Švestky jsou oblíbeným ovocem většiny z nás. Dokážou zpříjemnit konec léta, uspokojit chuť na něco dobrého i dostat do těla výživné látky. Švestky jsou nejzdravější jen tak syrové, ale chutnají i v koláči nebo jako náplň do kynutých knedlíků.

 

Určitě jste ochutnali i švestkový kompot, džem nebo pálenku ze švestek. Toto ovoce je výborné pro různé diety i k udržení štíhlé linie. Neměli by zkrátka chybět v jídelníčku nikoho z nás. Navíc je mnoho druhů švestek, je tedy z čeho vybírat. Existuje jich dnes více než 2 tisíce druhů ve světě.

 

Švestky byly považovány za velice výživné již v době starého Egypta. Našly se například jako zásoba jídla v hrobkách starých Egypťanů. Ti je dávali do hrobek proto, aby mrtvý netrpěl hlady. Sušené švestky se skladovaly jako sladká zásoba energie nejen pro mrtvé, ale i pro dlouhé karavany obchodníků, kteří putovali také několik týdnů vyprahlou pouští v rozpáleném písku za obchodem.

 

Švestky obsahují velmi málo kalorií, ale zato vysoké procento vody. Švestky tak snadno utiší hlad a jsou vynikající volbou při redukční dietě. Jedna sklenice švestkové šťávy zaručeně probudí k činnosti naše střeva. Je to vlákninou, kterou obsahují. Kromě vody, která je ve švestkách zastoupena opravdu ve velkém množství, obsahují ještě další důležité látky, které mají velice příznivý vliv na náš organismus. Jednou z těchto látek jsou antokyany, které jsou součástí přírodního barviva, které dává švestkám specifický vzhled. Tato látka chrání před vznikem rakoviny i před infarktem. Antokyany jsou obsaženy také v černém a červeném rybízu, borůvkách a v červeném zelí.

 

Co ještě švestky obsahují:

  • Vitamin A
  • Vitaminy skupiny B – mají příznivý účinek na imunitní systém
  • Rutin – snižuje krevní tlak
  • Kvercetin
  • Vápník
  • Zinek
  • Draslík
  • Hořčík
  • Fosfor

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: