Okurka recepty
Okurkový salát s avokádem
Suroviny:
1 salátová okurka
1 zralé avokádo
Kus ledového salátu
Čerstvý kopr
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
Špetka mletého pepře
Špetka soli
Špetka cukru
Postup:
Okurku omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Z avokáda vydlabeme pecku a vyjmeme dužinu, kterou pokrájíme na malé kousky. Ledový salát jednoduše roztrháme na kousky. Okurku s avokádem a ledovým salátem vložíme do mísy a promícháme společně s nasekaným čerstvým koprem. Pak si připravíme zálivku z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a cukru. Přelijeme jí salát a podáváme.
Okurkové smoothie
Suroviny:
1 salátová okurka
1 zralé avokádo
2 kelímky řeckého jogurtu
Šťáva z jedné limetky
Sůl
Pepř
Postup:
Okurku omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Z avokáda vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu. Okurku, avokádo i bílý jogurt dáme do mixéru. Přilijeme i limetkovou šťávu a rozmixujeme do hladka. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Smoothie se podává vychlazené.
Studená okurková polévka
Suroviny:
1 salátová okurka
4 stroužky česneku
50 ml olivového oleje
Čerstvý kopr
Sůl
3 lžíce nasekaných vlašských ořechů
0, 5 acidofilního mléka
2 bílé jogurty
Citrónová šťáva
Zelená petrželka
Několik vyloupaných vlašských ořechů
Postup:
Salátovou okurku omyjeme a neoloupanou nastrouháme na hrubém struhadle. Česnek utřeme se solí a spolu s nasekanými vlašskými ořechy dáme do mísy. Za stálého míchání přidáme olivový olej. Pak vmícháme i nastrouhanou okurku, nasekaný čerstvý kopr, zelenou petrželku, acidofilní mléko a oba jogurty. Podle chuti pak dochutíme citrónovou šťávou. Necháme vychladit a před podáváním zdobíme nasekanými vlašskými ořechy.