Meruňky

Meruňky jsou velice oblíbeným druhem ovoce, které máme neomylně spjaté s létem a teplým počasím. Meruňky obsahují spoustu vitaminů a minerálů a dokážou působit preventivně proti mnoha chorobám.

 

Meruňky patří mezi peckovice. Pěstují se v teplých oblastech a to zejména na jižní Moravě. Tyto oranžové plody kulovitého tvaru s jemně sametovou slupkou mají v průměru 3 – 5 m. Dužina meruněk je sladká a šťavnatá. Meruňky obsahují hodně provitaminu A, který působí proti vzniku rakoviny. Také snižují hladinu cholesterolu v krvi, posilují celkovou imunitu a dokážou zlepšit náladu, odstranit stres a napětí. Obsah vitaminů skupiny B má příznivý vliv na vlasy, nehty, pleť a kůži. Jelikož obsahují meruňky málo kalorií, jsou vhodné i pro redukční dietu.

 

Pokud si meruňky sami nepěstujete na zahrádce, dejte si při jejich nákupu pozor. Nejlepší je meruňky kupovat přímo od pěstitelů nebo na trzích. Pokud jdete nakupovat do supermarketu, raději vyhledávejte tuzemské meruňky. Ty z dovozu jsou totiž často bez chuti a typické vůně. Vybírejte si meruňky zralé, ale ne zase přezrálé. Ty potom často rychle hnijí. Pokud chcete zavařovat, berte ty méně zralé. Pokud naopak chcete dělat marmeládu, vyberte si zralejší plody.

 

Nejlepší je meruňky jíst syrové, protože máme zaručeno, že obsahují maximum výživných látek. Pokud se vám meruněk urodí na zahrádce víc, můžeme z nich připravit chutné džemy, marmelády, kompoty, šťávy nebo džusy. Oblíbené jsou i zmrzliny, koláče, záviny a bublaniny. Meruňky se hodí dokonce i jako příloha k masu. Uchovávejte je vždy v suchu a chladu.

 

Meruňkový nákyp

Suroviny:

¾ l mléka

500 g másla

500 g cukru

200 g rýže

800 g cukru

3 žloutky

Citrónová kůra

Vanilka

Sníh ze 3 bílků

Meruňky

 

Postup:

Do vařícího mléka přidáme máslo, cukr a rýži, kterou uvaříme doměkka. Kaši necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny, přidáme citrónovou kůru a vanilku, vychladlou kaši a sníh z bílků. Při vmíchávání sněhu přidáme i meruňky pokrájené na kousky. Nákyp pečeme v troubě hodinu.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: