Papriky

Paprika je výborným zdrojem živin a vhodnou potravinou pro hubnoucí jedince. Nemusíte však nutně držet dietu, abyste si lahodnou papriku mohla vychutnat. Jelikož existuje několik různých druhů této zeleniny, můžete si pokaždé vykouzlit jiné lahodné jídlo, kterým potěšíte své chuťové pohárky.

 

Výhodou je, že na papriku narazíte v obchodech po celý rok. V paprice najdete hodně vody, vlákniny, vitaminů, minerálů, ale také antioxidantů, které jsou pro naše tělo velmi důležité. Paprika obsahuje hodně provitaminu A, přičemž nejvíce ho najdete v té červené paprice. Vitamin A je důležitý pro náš zrak, ale také pro kůži, kterou chrání zejména v sezóně opalování. Ovšem pozor! Nezastupuje krém na opalování! Pokud si dáte jeden šálek pokrájené červené papriky denně, máte zajištěnou doporučenou denní dávku tohoto vitaminu. U všech ostatních paprik zase při stejném množství zajistíte doporučenou denní dávku vitaminu C. Paprika je mimo jiné také zdrojem kyseliny listové, která je potřebná pro tvorbu červených krvinek. Hodně důležitá je kyselina listová pro těhotné ženy. Je to z toho důvodu, že pomáhá předcházet vrozeným vadám plodu. Paprika je prý dobrá i v prevenci rakoviny tlustého střeva.

 

Červená paprika je nejzdravější nejen kvůli obsahu betakarotenu, ale také díky lykopenu. Lykopen dokáže bojovat s nebezpečnými volnými radikály, které se dostávají do našeho těla. Prý působí i jako prevence některých druhů rakoviny, a to zejména prostaty a vaječníků. Paprika obecně obsahuje hodně draslíku, který je důležitý pro správné hospodaření s vodou a minerály. Také zlepšuje činnost svalů a upravuje krevní tlak. Vláknina obsažená v paprice zase pomáhá s trávením a vysokým cholesterolem.

 

Samostatnou kapitolou je kapsaicin, který najdete zejména v chilli papričkách, protože způsobuje právě pálivost papriky. Čím více paprika štípe, tím více kapsaicinu obsahuje. Kapsaicin je důležitým antioxidantem a pomáhá také při spalování tuků. Paprika má pouze 30 – 40 kalorií, takže nezatíží, může si jí dovolit každý a díky vláknině navíc skvěle zasytí. Paprika se hodí skvěle do různých zeleninových salátů.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: