Likvidace firmy

Přemýšlíte o likvidaci společnosti? je jedno jaký důvod vás k tomu vede. Určitě je dostatečně závažný na to abyste věděli, že je to lepší než se jen tak pohupovat mezi ziskem a ztrátou. Nebo prostě zůstat stát na mrtvém bodě, kde nikomu nebudete prospěšní a kde se situace může ještě zhoršovat a zhoršovat.

Likvidace firmy začíná rozhodnutím.  Začne rozhodnutím vlastníka nebo vlastníků společnosti, že je konec. Tento konec, toto rozhodnutí se sepíše u notáře tak aby se nikdo nemohl vymlouvat o tom, že to nevěděl nebo že s tím nesouhlasil. Jakmile je notářský zápis, tak se tato informace musí vložit do obchodního rejstříku.  Jakmile společnost vstoupí do likvidace, tak dostane svého likvidátora. Nebo člověka, který společnost část po části převezme a likviduje jak aktiva, tak i případná pasiva společnosti. Jak to celé probíhá? Jednoduše. Rozprodává se majetek, zařízení, příslušenství, výrobní stroje, auta, elektronika. Vymáhají se pohledávky vůči dlužníkům, prodávají se pohledávky, které nelze vymoci ať už z jakéhokoliv důvodu.  Ukončují se veškeré závazkové vztahy a propouští se zaměstnanci. Ze zisků z prodejů aktiv se hradí veškeré závazky vůči dodavatelům, tak aby zůstal čistý stůl, i kdyby to znamenalo, že vlastníci či společníci nedostanou vyplaceno víc než jen svůj původní vklad. Nebo dokonce ani to. Ale to se v této fázi stává málokdy. Ale samozřejmě do toho patří i další zajišťování určitých předepsaných účetních a daňových povinností.  A že jich asi není zrovna málo.

Pokud, díky bohu, dojde k situaci, že nejsou žádné nesplacené závazky, je to ten nejlepší stav, jaký společnost v likvidaci může potkat, protože tím pádem jsou jen aktiva, a na společnosti se při likvidaci firmy dá jen vydělat. Ne prodělat. A to je to největší vítězství. Nemyslíte? Takže pokud chcete, tak se do toho pusťte a budete to vy, kdo vyhraje.

Comments are closed.

OK365.cz Internetový magazín

Rubriky

Archiv: